Златиборски управни округ („ми“) предвиђа коришћење одређених категорија колачића из више разлога, али нам је за то потребна Ваша сагласност. Кликните на дугме „Прихвати“ да бисте прихватили или дугме "X" да одбијете нашу употребу колачића. Банер за колачиће ће остати видљив све док не изразите своје жеље. Нећемо користити било коју категорију колачића осим оних које су стриктно неопходни за функционисање нашег веб-сајта, уколико се не одлучите за неку од могућих категорија колачића.

 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Национални парк Тара
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Парк природе Златибор
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Парк природе Шарган - Мокра Гора
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Слапови Сопотнице
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Озрен - Јадовник

Михајловићева: Здравији простор за одрастање за децу у Бајиној Башти

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Бајиној Башти, где је обишла реконструисану предшколску установу, да ће 600 деце у овом вртићу добити квалитетнији и здравији простор за боравак, као и да је енергетска ефикасност један од приоритета и национални пројекат који ће допринети смањењу потрошње енергије, смањити емисије угљен-диоксида и донети уштеде.

 

„Можда је Бајина Башта мала општина, ако гледамо број становника, али је вредна и радна општина која у последње две године интензивно ради са Министарством на различитим пројектима. Овај вртић је пример како држава и локалне самоуправе заједно раде на добробити грађана. Овде је сада створен простор за децу, који ће омогућити да квалитетније проведу време и не само што ће бити мања потрошња енергије, већ ће и рачуни за општину бити нижи и уједно ће емисија угљен-диоксида бити нижа. Поред нових прозора, крова и изолације, постављени су и соларни панели који ће грејати воду за потребе кухиње и овај вртић је пример онога шта желимо да урадимо кроз субвенције које дајемо и за јавне објекте и за домаћинства“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је рекла и да је држава одлучила да унапређење енергетске ефикасности буде један од приоритета и да је важно као и изградња енергетског капацитета.

„Трошимо четири пута више енергије него земље у окружењу и, имајући у виду све пројекте који се тичу унапређења енергетске ефикасности и у јавним објектима и за домаћинства, који су вредни близу 500 милиона евра, можемо за три, три и по године да уштедимо производњу једне ТЕ и да смањимо емисије CO2 за више од 100.000 тона, а да не говоримо о финансијској користи“, рекла је она.

 

Рада Лазић, директорка вртића „Невен“, рекла је да је вртић почео с радом 1977. године и да од тада није било озбиљније реконструкције и да без подршке Министарства не би били завршени радови, као и да ће уштеде у потрошњи бити велике.

 

„Имамо дугогодишњу сарадњу са Министарством, не само када је реч о овом пројекту, за који је Министарство дало 16,5 милиона, а око осам милиона општина, већ и за све друге пројекте у вези са унапређењем енергетске ефикасности. За нашу општину 34 милиона укупно, а половину су обезбедили општина и Министарство, није мало, и то ће бити довољно за око 160 домаћинстава која желе да учествују у пројекту“, рекла је Весна Ђурић, председница општине Бајина Башта.

 

Десимир Поповић, начелник Златиборског округа, изјавио је да осам од 10 општина учествује у програму енергетске ефикасности, да су пројекти вредни око 260 милиона динара, а уштеде око 60 милиона динара на нивоу округа, и позвао све локалне самоуправе у Златиборском округу да се пријаве на наредне позиве.

 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

ПРЕС СЛУЖБА

 

 

Pin It