Златиборски управни округ („ми“) предвиђа коришћење одређених категорија колачића из више разлога, али нам је за то потребна Ваша сагласност. Кликните на дугме „Прихвати“ да бисте прихватили или дугме "X" да одбијете нашу употребу колачића. Банер за колачиће ће остати видљив све док не изразите своје жеље. Нећемо користити било коју категорију колачића осим оних које су стриктно неопходни за функционисање нашег веб-сајта, уколико се не одлучите за неку од могућих категорија колачића.

 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Национални парк Тара
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Парк природе Златибор
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Парк природе Шарган - Мокра Гора
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Слапови Сопотнице
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Озрен - Јадовник

Развојне могућности

Граница са Босном и Херцеговином и са Црном Гором омогућује у перспективи већи промет људи и роба у међуграничном промету, као и развојне могућности у прекограничној сарадњи.

Преко територије Златиборског управног округа пролази пруга Београд – Бар, чија је ревитализација и модернизација у току.

Трансформацијом аеродрома Поникве са војних у цивилне сврхе омогућило би се коришћење потенцијала за ваздушни саобраћај, како путнички тако и робни.

У циљу што бољег коришћења геостратешког положаја планиране су  активности и на најважнијим државним путевима I реда, који већ пролазе преко територије Округа или је планирана њихова изградња. То су:

 • крак државног пута IА реда, број А2 (коридор 11) према граници са Босном и Херцеговином а на деоници  Пожега – Ужице – Котроман/ Вардиште
 • државни пут IБ реда, број 29, деоница Сјеница – Пријепоље – Јабука према граници са Црном Гором
 • државни пут  IБ реда, број 28,  деоница Ужице – Бајина Башта – Љубовија и деоница Сушица – Крема - Вардиште
 • државни пута IБ реда број 21, деоница Ваљево - Косјерић – Пожега – Ариље
 • државни пута IБ реда број 23, деоница Овчар Бања – Пожега - Ужице – Пријепоље – Гостун,
 • државни пут IА, број А2 – изградња аутопута (коридор 11) део руте Београд – Чачак – Пожега – Ариље – Ивањица – Сјеница – Бољаре (граница са Црном Гором)

Према Црној Гори постоје два друмска и један железнички гранични прелаз и то: на путном правцу Пријепоље – Пљевља друмски гранични прелаз Јабука, на путном правцу Пријепоље – Бијело Поље друмски гранични прелаз Гостун (оба прелаза су на подручју општине Пријепоље), а на прузи Београд – Бар налази се железнички гранични прелаз Коловрат – Врбница – Бијело Поље (на подручју општине Прибој). Према Босни и Херцеговини налазе се три друмска гранична прелаза:  Котроман на подручју града Ужица, Бајина Башта (само за путнички саобраћај) и Увац на подручју општине Прибој.

Развој инфраструктуре олакшаће оснивање и развој планираних индустријских зона и паркова у Ужицу, Пожеги, Пријепољу и Прибоју, а што би требало да омогући равномернији регионални развој.

Све ове активности треба да доведу до знатног повећања конкурентности ове области и развоја прекограничне сарадње, одрживог коришћења природног и културно-историјског наслеђа.

Pin It