Златиборски управни округ („ми“) предвиђа коришћење одређених категорија колачића из више разлога, али нам је за то потребна Ваша сагласност. Кликните на дугме „Прихвати“ да бисте прихватили или дугме "X" да одбијете нашу употребу колачића. Банер за колачиће ће остати видљив све док не изразите своје жеље. Нећемо користити било коју категорију колачића осим оних које су стриктно неопходни за функционисање нашег веб-сајта, уколико се не одлучите за неку од могућих категорија колачића.

 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Национални парк Тара
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Парк природе Златибор
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Парк природе Шарган - Мокра Гора
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Слапови Сопотнице
 • ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
  Озрен - Јадовник

Географски положај

Подручје Златиборског управног округа налази се у југозападном делу Републике Србије. Граничи се са федерацијом Босне и Херцеговине (дужина границе око 160 км), Републиком Црном Гором (дужина границе око 112 км) и четири управна округа: Мачванским, Колубарским, Моравичким и Рашким. Природну границу са севера чине планине Маљен и Повлен, са југа планински венци Црне Горе уз обод Пештерске висоравни, са истока Овчарско-Кабларска клисура, а са запада река Дрина.

По површини коју обухвата од 6140 км2 (што је 7% укупне површине Србије), и броју насеља (438) Златиборски управни округ је највећи у Републици. Правцем север - југ границе округа су на растојању од 218 км, а правцем исток – запад то растојање је 94 км.

Златиборски управни округ обухвата подручје града Ужица и девет општина: Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Сјеница и Чајетина. Највећу територију са 1059 км2 (или 17% укупне територије Округа) и највећи број насеља (101 насеље или 23% укупног броја) има општина Сјеница. Најмања општина по оба критеријума је општина Ариље. Град Ужице има највећи број становника, са око 27% укупног становништва Округа, а следи Пријепоље са 13%.

Већи део територије има одлике брдско – планинског подручја од чега је преко 55% пољопривредно земљиште. Највећу површину пољопривредног земљишта има општина Сјеница, где је преко 76% територије под ливадама и пашњацима, а најмању површину има општина Прибој са 33%.

Златиборски управни округ се налази у делу Србије који је познат по обиљу водених токова, планинским центрима, шумама и другим природним лепотама, као и бројним културно-историјским споменицима. Одликује се изразитим хидролошким и туристичким потенцијалима, као и условима за производњу органске хране познатог географског порекла у системима органске, интегралне и традиционалне пољопривреде.

Pin It