Zlatiborski upravni okrug („mi“) predviđa korišćenje određenih kategorija kolačića iz više razloga, ali nam je za to potrebna Vaša saglasnost. Kliknite na dugme „Prihvati“ da biste prihvatili ili dugme "X" da odbijete našu upotrebu kolačića. Baner za kolačiće će ostati vidljiv sve dok ne izrazite svoje želje. Nećemo koristiti bilo koju kategoriju kolačića osim onih koje su striktno neophodni za funkcionisanje našeg veb-sajta, ukoliko se ne odlučite za neku od mogućih kategorija kolačića.

 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Nacionalni park Tara
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Park prirode Zlatibor
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Park prirode Šargan - Mokra Gora
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Slapovi Sopotnice
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Ozren - Jadovnik

Stanovništvo

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Zlatiborski upravni okrug ima 286549 stanovnika (podaci Republičkog zavoda za statistiku), tj. oko 4% ukupnog stanovništva RS. Prosečna gustina naselјenosti je 45 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je značajno smanjenje po oba parametra i govori o izraženosti procesa depopulacije ovog područja. Zlatiborski upravni okrug je demografski ugroženo područje. Za ceo okrug je karakteristična negativna stopa prirodnog priraštaja stanovništva, pri čemu najveći negativni priraštaj beleži Kosjerić (-10,7 na 1000 stanovnika), sledi Požega sa -9,3 i Nova Varoš sa -7,9 na 1000 stanovnika). Jedini pozitivan prirodni priraštaj ima opština Sjenica (1,1 na 1000 stanovnika).

Delom zbog negativnog prirodnog priraštaja, a delom zbog migracionih kretanja, broj stanovnika između dva popisa je smanjen za 26847 lica, dok je u odnosu na popis iz 1991. godine 49277 hilјada stanovnika manje. Smanjenje je zabeleženo u svim opštinama, a najveće je u opštinama Prijepolјe, Priboj i Sjenica. Samo u ove tri opštine živi 25573 stanovnika manje nego po popisu 1991. godine.

Prosečna starost stanovništva u Zlatiborskom okrugu je 42 godine i na nivou je republičkog proseka. Najstarija opština je Kosjerić sa prosečnom starošću od 45 godina, a najmlađa je Sjenica sa 37 godina prosečne starosti.

Većinu stanovništva čine Srbi (preko 82%) i Bošnjaci (skoro 13%).

Najveći broj stanovnika ima srednje obrazovanje - preko 48% stanovništva starijeg od 15 godina, dok preko 23% ima osnovno obrazovanje. Visoko i više obrazovanje ima preko 11% stanovnika.

Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva, radni kontingent u ukupnom broju stanovnika Zlatiborskog upravnog okruga je 42.67%, što je nešto iznad republičkog proseka (41,34%). Najveći procenat aktivnog stanovništva imaju Arilјe, Požega, Bajina Bašta i Užice, dok najveći procenat izdržavanog stanovništva imaju Sjenica, Kosjerić i Priboj.

Prema podacima Nacionalne službe zapošlјavanja na području Zlatiborskog upravnog okruga u februaru 2018. godine bilo je 27583 nezaposlenih lica ili 9,6% ukupnog stanovništva okruga, od čega su nešto preko 50% žene. Najviše nezaposlenih lica ima završen treći stepen stručne spreme (oko 31%), dok je sa sedmim stepenom stručne spreme nezaposleno oko 6% od ukupnog broja nezaposlenih. Najveći broj lica koja traže posao je u starosnoj grupi od 50 do 59 godina života (26%).

Najveći procenat nezaposlenih imaju Priboj i Sjenica sa po 19% ukupnog broja nezaposlenih na području Zlatiborskog upravnog okruga, a najmanji Čajetina i Kosjerić sa po 2%.

 

Pin It