Zlatiborski upravni okrug („mi“) predviđa korišćenje određenih kategorija kolačića iz više razloga, ali nam je za to potrebna Vaša saglasnost. Kliknite na dugme „Prihvati“ da biste prihvatili ili dugme "X" da odbijete našu upotrebu kolačića. Baner za kolačiće će ostati vidljiv sve dok ne izrazite svoje želje. Nećemo koristiti bilo koju kategoriju kolačića osim onih koje su striktno neophodni za funkcionisanje našeg veb-sajta, ukoliko se ne odlučite za neku od mogućih kategorija kolačića.

 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Nacionalni park Tara
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Park prirode Zlatibor
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Park prirode Šargan - Mokra Gora
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Slapovi Sopotnice
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Ozren - Jadovnik

Razvojne mogućnosti

Granica sa Bosnom i Hercegovinom i sa Crnom Gorom omogućuje u perspektivi veći promet lјudi i roba u međugraničnom prometu, kao i razvojne mogućnosti u prekograničnoj saradnji.

Preko teritorije Zlatiborskog upravnog okruga prolazi pruga Beograd – Bar, čija je revitalizacija i modernizacija u toku.

Transformacijom aerodroma Ponikve sa vojnih u civilne svrhe omogućilo bi se korišćenje potencijala za vazdušni saobraćaj, kako putnički tako i robni.

U cilјu što bolјeg korišćenja geostrateškog položaja planirane su  aktivnosti i na najvažnijim državnim putevima I reda, koji već prolaze preko teritorije Okruga ili je planirana njihova izgradnja. To su:

 • krak državnog puta IA reda, broj A2 (koridor 11) prema granici sa Bosnom i Hercegovinom a na deonici  Požega – Užice – Kotroman/ Vardište
 • državni put IB reda, broj 29, deonica Sjenica – Prijepolјe – Jabuka prema granici sa Crnom Gorom
 • državni put  IB reda, broj 28,  deonica Užice – Bajina Bašta – Ljubovija i deonica Sušica – Krema - Vardište
 • državni puta IB reda broj 21, deonica Valјevo - Kosjerić – Požega – Arilјe
 • državni puta IB reda broj 23, deonica Ovčar Banja – Požega - Užice – Prijepolјe – Gostun,
 • državni put IA, broj A2 – izgradnja autoputa (koridor 11) deo rute Beograd – Čačak – Požega – Arilјe – Ivanjica – Sjenica – Bolјare (granica sa Crnom Gorom)

Prema Crnoj Gori postoje dva drumska i jedan železnički granični prelaz i to: na putnom pravcu Prijepolјe – Plјevlјa drumski granični prelaz Jabuka, na putnom pravcu Prijepolјe – Bijelo Polјe drumski granični prelaz Gostun (oba prelaza su na području opštine Prijepolјe), a na pruzi Beograd – Bar nalazi se železnički granični prelaz Kolovrat – Vrbnica – Bijelo Polјe (na području opštine Priboj). Prema Bosni i Hercegovini nalaze se tri drumska granična prelaza:  Kotroman na području grada Užica, Bajina Bašta (samo za putnički saobraćaj) i Uvac na području opštine Priboj.

Razvoj infrastrukture olakšaće osnivanje i razvoj planiranih industrijskih zona i parkova u Užicu, Požegi, Prijepolјu i Priboju, a što bi trebalo da omogući ravnomerniji regionalni razvoj.

Sve ove aktivnosti treba da dovedu do znatnog povećanja konkurentnosti ove oblasti i razvoja prekogranične saradnje, održivog korišćenja prirodnog i kulturno-istorijskog nasleđa.

Pin It