Zlatiborski upravni okrug („mi“) predviđa korišćenje određenih kategorija kolačića iz više razloga, ali nam je za to potrebna Vaša saglasnost. Kliknite na dugme „Prihvati“ da biste prihvatili ili dugme "X" da odbijete našu upotrebu kolačića. Baner za kolačiće će ostati vidljiv sve dok ne izrazite svoje želje. Nećemo koristiti bilo koju kategoriju kolačića osim onih koje su striktno neophodni za funkcionisanje našeg veb-sajta, ukoliko se ne odlučite za neku od mogućih kategorija kolačića.

 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Nacionalni park Tara
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Park prirode Zlatibor
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Park prirode Šargan - Mokra Gora
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Slapovi Sopotnice
 • ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
  Ozren - Jadovnik

Geografski položaj

Područje Zlatiborskog upravnog okruga nalazi se u jugozapadnom delu Republike Srbije. Graniči se sa federacijom Bosne i Hercegovine (dužina granice oko 160 km), Republikom Crnom Gorom (dužina granice oko 112 km) i četiri upravna okruga: Mačvanskim, Kolubarskim, Moravičkim i Raškim. Prirodnu granicu sa severa čine planine Malјen i Povlen, sa juga planinski venci Crne Gore uz obod Pešterske visoravni, sa istoka Ovčarsko-Kablarska klisura, a sa zapada reka Drina.

Po površini koju obuhvata od 6140 km2 (što je 7% ukupne površine Srbije), i broju naselјa (438) Zlatiborski upravni okrug je najveći u Republici. Pravcem sever - jug granice okruga su na rastojanju od 218 km, a pravcem istok – zapad to rastojanje je 94 km.

Zlatiborski upravni okrug obuhvata područje grada Užica i devet opština: Arilјe, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolјe, Sjenica i Čajetina. Najveću teritoriju sa 1059 km2 (ili 17% ukupne teritorije Okruga) i najveći broj naselјa (101 naselјe ili 23% ukupnog broja) ima opština Sjenica. Najmanja opština po oba kriterijuma je opština Arilјe. Grad Užice ima najveći broj stanovnika, sa oko 27% ukupnog stanovništva Okruga, a sledi Prijepolјe sa 13%.

Veći deo teritorije ima odlike brdsko – planinskog područja od čega je preko 55% polјoprivredno zemlјište. Najveću površinu polјoprivrednog zemlјišta ima opština Sjenica, gde je preko 76% teritorije pod livadama i pašnjacima, a najmanju površinu ima opština Priboj sa 33%.

Zlatiborski upravni okrug se nalazi u delu Srbije koji je poznat po obilјu vodenih tokova, planinskim centrima, šumama i drugim prirodnim lepotama, kao i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Odlikuje se izrazitim hidrološkim i turističkim potencijalima, kao i uslovima za proizvodnju organske hrane poznatog geografskog porekla u sistemima organske, integralne i tradicionalne polјoprivrede.

 

Pin It